Máte zmätok v novom PZP? Zistite, či ho potrebujete aj na elektrobicykel

Máte zmätok v novom PZP? Zistite, či ho potrebujete aj na elektrobicykel

Od 1. septembra prišiel do platnosti nový zákon o povinnom zmluvnom poistení, ktorý upravuje pôvodné znenie zákona a spôsobuje chaos. Mnoho vodičov totiž nevie, či sa povinné zmluvné poistenie vzťahuje aj na ich vozidlo alebo nie.

Povinnosť uzatvorenia PZP sa vzťahuje na motorové vozidlá s vlastným pohonom a maximálnou konštrukčnou rýchlosťou presahujúcou 25 km/h alebo motorové vozidlá, ktorých prevádzková hmotnosť je viac než 25 kg a maximálna konštrukčná rýchlosť je 14 km/h.

Podľa vyššie uvedeného popisu sa teda povinné zmluvné poistenie vzťahuje aj na elektrické kolobežky a iné elektrické vozidlá, pričom poistenie sa môže vzťahovať aj na niektoré elektrobicykle. V tomto prípade je dôležité držať sa pojmov ako je hmotnosť a rýchlosť.

Množstvo elektrobicyklov má motor typu “pedelec”, čo znamená, že pri dosiahnutí rýchlosti 25 km/h sa jednoducho vypne a ďalej cyklistovi nepomáha, čím teda nevzniká povinnosť povinného zmluvného poistenia. Existuje však typ motora “speed-pedelec”, ktorý dosahuje rýchlosť až do 45 km/h a preto sa na tento typ elektrobicyklov vzťahuje aj povinnosť registrácie, evidenčného čísla a aj nutnosť uzavrieť povinné zmluvné poistenie.

Existujú však aj elektrobicykle, ktoré dosahujú rýchlosť maximálne 25 km/h, ale zároveň ich hmotnosť presahuje 25 kg. Pri týchto vozidlách nie je potrebná registrácia, no zároveň otázka povinného zmluvného poistenia ostáva nejasná. Ak takýto druh elektrobicykla vlastníte, určite je minimálne na mieste spýtať sa v poisťovni, prípadne poradiť sa so svojim finančným poradcom, či je povinné zmluvné poistenie nutné, nakoľko zákon definuje špecifické podmienky pre množstvo typov elektrovozidiel.

Medzi elektrovozidlá sa radia napríklad aj jednokolky, segwaye, hoverboardy, záhradné traktory či dokonca golfové vozíky a samozrejme elektrické kolobežky. Tie, pokiaľ majú hmotnosť nad 25 kg a rýchlosť od 15 km/h do 25 km/h musia byť poistené.

Lemonsai  - špecialisti na investície
Autor: Lemonsai - špecialisti na investície

Vitaj v LEMONSAI!

Sme tím skúsených finančných odborníkov, ktorí sú tu preto, aby ti pomohli naplniť tvoje finančné sny a ciele. S dlhoročnými skúsenosťami v oblasti financií, poisťovníctva a realít, robíme z našej práce viac než len povolanie – je to náš životný štýl. Každý člen nášho tímu sa špecializuje na inú oblasť, čo nám umožňuje ponúknuť ti komplexné a na mieru šité služby. S nami získaš nielen odborné poradenstvo, ale aj osobitný prístup a starostlivosť, ktorú si zaslúžiš. Dôveruj nám a my ti pomôžeme dosiahnuť finančnú stabilitu a úspech.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie