Transakčná daň ako strašiak podnikateľov?

Transakčná daň ako strašiak podnikateľov?

Po definitívnom schválení transakčnej dane sa mnoho podnikateľov obáva o svoje ďalšie fungovanie. Transakčná daň totiž môže byť pre mnoho firiem, ktoré majú príjem len v určitých mesiacoch, úplne likvidačná.

Transakčná daň je súčasťou konsolidačného balíka, ktorý by mal priniesť viac financií do štátneho rozpočtu. Jej súčasné nastavenie je sazdba dane 0,4% zo sumy finančnej transakcie pri maximálnom limite 40 eur. Toto platí pri elektronických transakciách, kde je teda nastavené maximum. Ak podnikateľ prevedie 1000 eur, zaplatí 4 eurá. Pokiaľ prevedie 10 000 eur, zaplatiť by mal 40 eur. Výbery hotovosti budú zdanené dvojnásobnou sadzbou, čo robí až 0,8%, no v tomto prípade neexistuje maximálny limit. Minimálna daň z finančnej transakcie je jeden cent. Daň z finančných transakcií by mala priniesť do štátneho rozpočtu približne 700 miliónov eur ročne, čo z nej robí druhý najvyšší príjem do štátnej kasy.

Transakčná daň sa týka firiem, jednoosobových spoločností s ručením obmedzeným a podnikateľov. Daň by sa nemala dotknúť zamestnancov, prenajímateľov nehnuteľností, sociálnej poisťovne, rozpočtových, príspevkových organizácií a vyšších územných celkov.

Transakčná daň by mala vstúpiť do platnosti 1. januára 2025 a každý živnostník bude musieť mať povinne podnikateľský účet. Daň sa začne vyberať až od 1. apríla 2025. Ak ste plánovali účet či podnikanie presunúť do zahraničia, tiež to nie je riešenie, nakoľko za daňovníka je považovaná fyzická osoba - podnikateľ, právnická osoba alebo organizačná zložka zahraničnej osoby - klient poskytovateľa platobných služieb, ktorý vykonáva finančné transakcie a v tomto prípade sídlo firmy nehrá žiadnu úlohu, pričom rovnako je to aj s firemným účtom v zahraničí. Na Slovensku daň odvedie slovenská banka, v zahraničnej banke by ste si museli daň vypočítať a odviesť každý mesiac vy.

Ak si ako živnostník budete z podnikateľského účtu posielať peniaze na svoj osobný účet, táto transakcia je od transakčnej dane oslobodená. Na podnikateľský účet si môžete nechávať posielať aj platby od zákazníkov a platiť povinné dane a odvody, ktoré sú tiež oslobodené od dane z transakcií.

Pokiaľ potrebujete poradiť ohľadne výberu vhodného podnikateľského účtu, obráťte sa na svojho finančného poradcu, ktorý má o podmienkach lepší prehľad a bude vedieť vybrať najvhodnejšie riešenie.

Lemonsai  - špecialisti na investície
Autor: Lemonsai - špecialisti na investície

Vitaj v LEMONSAI!

Sme tím skúsených finančných odborníkov, ktorí sú tu preto, aby ti pomohli naplniť tvoje finančné sny a ciele. S dlhoročnými skúsenosťami v oblasti financií, poisťovníctva a realít, robíme z našej práce viac než len povolanie – je to náš životný štýl. Každý člen nášho tímu sa špecializuje na inú oblasť, čo nám umožňuje ponúknuť ti komplexné a na mieru šité služby. S nami získaš nielen odborné poradenstvo, ale aj osobitný prístup a starostlivosť, ktorú si zaslúžiš. Dôveruj nám a my ti pomôžeme dosiahnuť finančnú stabilitu a úspech.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie