Zvyšovanie DPH nás neminie. Čo to znamená pre bežných Slovákov?

Zvyšovanie DPH nás neminie. Čo to znamená pre bežných Slovákov?

Súčasná vláda sľubovala lacnejšie potraviny, no vďaka zvýšeniu DPH a iných sadzieb sa možno lacnejších potravín dočkáme, ale svoju daň si to doslova vyberie na iných produktoch. V konečnom dôsledku tak zaplatíme za bežný nákup možno ešte viac ako doposiaľ. Hoci na jar sa zvyšovanie DPH rázne zamietalo, napokon k jeho zvýšeniu došlo a to z 20% až na 23%, pričom základné potraviny spolu s učebnicami a niektorými liekmi sa budú zdaňovať sadzbou 5%. Ostatné potraviny a energie sa budú zdaňovať sadzbou 19%.

Zvýšenie DPH je najväčším zdrojom príjmu do štátnej kasy v rámci konsolidačného balíčka, no pocítia to najmä bežní Slováci a bude to mať výrazný vplyv na každodenný život. Rovnako dôjde aj k nárastu cien nehnuteľností, najmä novostavieb, nakoľko z ceny bytu získa štát až 23%, čo je v niektorých prípadoch viac ako samotný zisk developera.

Čo sa týka zlacňovania potravín, nad tým je tiež jeden veľký otáznik. Hoci sa znížila sadzba o jeden percentuálny bod, teda z 20% na 19%, z dlhodobého hľadiska je zníženie cien selektívnou sadzbou nemožné, nakoľko tá bude tak či tak pohltená maržou obchodníkov kvôli zvýšenému dopytu po nižšej cene, čo obchodníkov môže motivovať k zvyšovaniu cien. Základné potraviny, ktoré majú dnes sadzbu 10%, budú mať sadzbu len 5%.

Hoci na malých položkách tieto zmeny až tak citeľné nebudú, ako sme spomínali vyššie, zdražejú nehnuteľnosti a položky, na ktorých to výrazne pocítime, ako napríklad automobily, zariadenie domácnosti, nábytok, elektronika a podobne.

Celá táto situácia prinesie výhody pre dôchodcov, nakoľko zvýšenie daní bude stáť priemerne každého pracujúceho Slováka približne priemerne 800 eur a tým pádom vyjde na bonusové dôchodky. Najviac do štátnej kasy prinesú mladí ľudia, ktorí si chcú zaobstarať vlastné bývanie, automobil a podobne, nakoľko tí na daniach budú musieť zaplatiť najviac, keďže ide o nákladné položky.

Ak plánujete v budúcnosti kúpu nehnuteľnosti alebo automobilu, bolo by vhodné sa o svojich plánoch pobaviť s odborníkom na financie už dnes, nakoľko vám rastúca DPH môže tieto plány znemožniť alebo výrazne sťažiť.

Lemonsai  - špecialisti na investície
Autor: Lemonsai - špecialisti na investície

Vitaj v LEMONSAI!

Sme tím skúsených finančných odborníkov, ktorí sú tu preto, aby ti pomohli naplniť tvoje finančné sny a ciele. S dlhoročnými skúsenosťami v oblasti financií, poisťovníctva a realít, robíme z našej práce viac než len povolanie – je to náš životný štýl. Každý člen nášho tímu sa špecializuje na inú oblasť, čo nám umožňuje ponúknuť ti komplexné a na mieru šité služby. S nami získaš nielen odborné poradenstvo, ale aj osobitný prístup a starostlivosť, ktorú si zaslúžiš. Dôveruj nám a my ti pomôžeme dosiahnuť finančnú stabilitu a úspech.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie